Bal med Bajads.

Fredag 24. september 2021 kl. 19:30.

Bajads blev stiftet i 1989 og er for det meste Judy Ryslander solo eller med forskellige venner. Ole Jensen på violin var med fra starten, vi har spillet sammen siden 1980.

Dengang kom vi en del på Læsø, foretog indsamlinger hos traditionsspillemænd og dansere. Vi afholdt kurser og spillede til en del fester og baller deroppe. Udelukkende den traditionelle Læsømusik.

Denne gang har vi udvidet med Erling Rasmussen på violin, fordi han har en god dynamik i sit spil, og Claus Lindhard på trommer, fordi det foresvæves, at trommer perifert har været i brug på Læsø. Og fordi det giver god mening i balsammenhænge.

Vi ser frem til en forrygende balaften, hvor vi kommer rundt i hele repertoiret. Vestenom, rundtenom, forkert vals og polka, rejlænder, jyskfynsk, hopsa, og de små særlige pardanse. Petersen og Enkelt kæde, Kontra, Sekstur, og den store Ottemandsdans med otte par, Enkemandsdans, den gamle Totur og Tretur, Norsk Fjeldmarch og mange flere, hvis vi kan nå dem alle. Vi har 50 numre på sætlisten, så ingen danseben bør sidde og sove.

Indenfor dansk spillemandsmusik og folkedans indtager Læsø og andre øer en særstilling, idet den levende spillemands-tradition er bevaret helt op til nutiden med sit eget særpræg. Dansemusikken på Læsø er næsten udelukkende blevet spillet på violin. Melodierne er lært efter gehør og er blevet ført videre fra generation til generation i nogle få slægter på Læsø. Musikken har musikalske tonale træk, der har rødder i en gammel musikopfattelse.

Vi kan kun opfordre: Kom, lyt og bliv glad! Eller endnu bedre: Kom, lyt, dans og bliv glad!

Hent evt. opslag her:

[Best Viewed With Any Browser]
Web-master: Poul Møller